Hrana iepurilor

In cadrul sistemului familial de crestere a iepurilor (in gospodarie), vom folosi pentru furajere:
fan si graunte de cereale. Acestea le vom pune la dispozitia urechiatilor, fie ca atare (asa cum sunt),
fie prelucrate prin procedee mecanice simple (macinare, tocare, zdrobire,etc).
Hranirea cu nutreturi din gospodarie se completeaza in cazul sistemului semiintensiv de crestere cu supliment furajer concentrat.

In urma acestui sistem de hranire, iepurele se va ingrasa cu aproximativ 25 de grame pe zi.
Furajele vor fi oferite in hranitori speciale (jgheaburi pentru nutreturi), altfel iepurii vor face risipa de hrana, imprastiind furajele pe podea si calcandu-le, ceea ce le va face improprii consumului.

Nutreturi folosite

 

Furajele verzi

Sunt ierburi provenite de pe pajisti de buna calitate, amestecate cu lucerna si trifoi si pot reprezenta cam 50 - 100 % din hrana iepurilor.

Atentie!
Furajele verzi nu se ofera proaspete, ci la o zi dupa ce au fost cosite ( acestea nu vor fi lasate la uscat la soare ci la umbra ). In nici un caz insa, nu vom oferi ca hrana iepurilor furaje verzi, daca :

  • sunt ude cu roua;
  • sunt prafuite;
  • sunt impurificate cu pamant;
  • contin plante posibil toxice.


De asemenea, nu vom recolta niciodata furaje verzi de pe terenuri fertilizate excesiv cu ingrasaminte azotate sau de pe terenuri unde s-a efectuat tratamente cu substante chimice (ex. pesticide).

Faneturile de lucerna, trifoi si graminee

Acestea sunt destul de bogate in substante nutritive si au calitatea de a asigura volum mare ratiei si suficienta celuloza pentru desfasurarea normala a digestiei. Este preferabil sa utilizam mai mult fanul de trifoi, deoarece in cazul celui de lucerna iepurii au tendinta de a consuma doar frunzele, provocand o mare risipa. Pentru iepurii adulti si chiar pentru tineret, fanurile pot constitui singura sursa de hrana pentru toata durata sezonului rece. In afara acestei perioade, fanurile pot avea o pondere in ratia zilnica de 40 - 50 %.

Furajele grosiere

Furajele grosiere, paiele, vor fi introduse in hrana iepurilor doar pentru a corecta ingestia de substanta uscata si celuloza ( adica in cazul in care le-am oferit anterior prea multe furaje suculente cum ar fi, de ex. sfecla furajera). Paiele au un efect favorabil asupra starii de sanatate a efectivelor de iepuri in randul carora exista cazuri de enterita (diaree). Tocmai de aceea administrarea furajelor de acest tip trebuie sa fie o masura de prevedere (de igiena alimentara) si nu doar un mod de a combate o boala digestiva aparuta deja.

Morcovul

Reprezinta nutretul preferat al iepurilor, datorita gustului sau placut si dulce.

Sfecla furajera

Frunzele de sfecla furajera vor fi administrate iepurilor in cantitati foarte mici , intrucat contin oxalati (substante ce provoaca diaree si intoxicatii).

Grauntele de cereale

Grauntele (ovaz, grau, orz, secara, porumb ) se pot administra intregi sau macinate.
In cazul macinarii utilizarea lor digestiva va creste.
Tarata (care este un produs secundar al macinarii grauntelor) poate fi folosita numai in cantitati mici, deoarece are efect laxativ.

Boabele de soia si mazare

Pot fi utilizate doar in cazul iepurilor adulti (maxim 20 %) din portia zilnica. Pot fi oferite ca atare sau dupa tratarea lor termica (fierbere).

Hranirea iepurilor in crescatorii intensive

In cadrul fermelor specializate in cunicultura, exista cerinta intensificarii proceselor de crestere.
In ferme vor fi utilizate tehnologii de preparare a furajelor care sa permita o productivitate ridicata.
Cel mai performant sistem de preparare din acest punct de vedere este granularea ( este vorba de compactarea mecanica a sortimentelor furajere maruntite ).

Prin granulare se obtin cateva avantaje majore :

  • timpul de conservare a furajelor creste;
  • temperatura din timpul compactarii imbunatateste starea sanitara a furajelor;
  • creste digestibilitatea si randamentul de valorificare al hranei;
  • se evita consumul preferential al furajelor (iepurii nu mai pot alege);
  • se previne aparitia unor afectiuni a cailor respiratorii.


Iepurii tineri hraniti astfel, realizeaza 1 kg de spor in greutate pentru fiecare 2,5 - 3,5 kg de nutret granulat.